15 kilo

När jag läser om hur mycket textil vi konsumerar varje år mår jag dåligt. Vi konsumerar 15 kilo textil per person och år:

Det senaste decenniet har textilimporten till Sverige ökat med cirka 40 procent. Varje år tas ungefär 130.000 ton kläder och hemtextil in i landet visar den kartläggning som Svenska miljöemissionsdata, SMED, gjort på uppdrag av Naturvårdsverket. Det motsvarar ungefär 15 kilo, eller 90 t-tröjor, per person och år.

Efter jag mått dåligt tröstar jag mig med att det i alla fall inte är jag. Fast just det, det var ju det här med träningskläder. Jag köpte mig ju en ny träningstop och ett linne att springa i till senaste tävlingen och just ja en obligatorisk tävlingströja fick man ju efter målgång. Fast där tar det stopp, eller just det nya fotbollskläder har införskaffats inför årets säsong. Fast sportkläder kan ju inte räknas, det är ju nyttigt att röra på sig?

Hm, hemtextil och kläder står det. Tyg, vart hamnar det i statistiken? Kommer jag undan om jag syr mina egna kläder? Är jag eko-reko?

Nä undan kommer jag inte hur mycket ekologiska ägg jag än köper eller källsorterar all skit jag hittar i bilen. Och idrottskläder är definitivt allt annat än eko-reko.

Så jag hoppas på journalistiken. Att det ska handlar mer om vilka utsläpp produktion ger och mindre om hur viktigt det är att vi handlar för ”ekonomins skull”. Så att det i veckan hördes lite på radio och i tidningar om H & M och Nikes utsläpp var i alla fall ett steg i rätt riktning. Fast skulle man inte inom ramen för världreligionen – konsumtion, kunna handla mindre men dyrare? Skulle vilja se PRO:s rapport på det.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s