Projekt och uppdrag

Under uppdatering

Hösten 2012-hösten 2013 Projektledare för Slöjdkunskaper som säljer. Ett projekt vars mål var att öka slöjdare och kulturhantverkares möjligheter till försörjning genom att slöjdarna gavs verktyg för hur de skulle sälja sina kunskaper. Projektet syftade även till att öka den kulturella och kreativa näringen. Projektet sträckte sig över Stockholms, Sörmlands, Västmanlands och Örebro län.

Projektet finansierades med medel från de fyra länen samt från Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Våren 2013 Medverkan till att göra dockorna Rodde och Kikkan till NRK. Helena Bäckman på BLA stod för designen.

rodde,o,kikkan

Bilden från NRK

Hösten 2012 Projektledare för Hemslöjden på Ikea. En helg på Ikea i Kållered, Göteborg. Inför eventet pimpade jag och gjorde om Ikeaprylar på hemslöjdsvis.

plastblomma,IKEA

Plastblomma med påsöm

pennhalsband

Halsband av Ikea-pennor

korgIkea

Flätad korg av Ikea-papperslinjaler

Under själva eventet broderade vi och besökare bland annat på ett Ikea-skrivbord.
ikea9 ikea1 ikea20 ikea2 ikea4

2012 Våren Medverkande i ett av slöjdarrummen, Grovhugget och Finlir, Hemslöjden på Liljevalchs. Smycken flerfärgsvirkade i sysilke.

2012 Våren Medverkande i allkonstverket ser du träden för alla löv på Hemslöjden på Liljevalchs.

2012 Feb. Workshops på temat återbruk. För textillärare ena dan och för ungdomar 13-20 år den andra dagen.

2012 Feb. Återbruksföreläsning under Miljölunch i Söderhamn. Föreläsning om textilens roll idag och igår. Hur textil gått från status till massproduktion. Studieförbundet Bilda Söderhamn.

2012. Inspirationsföreläsning. Ålands slöjd och konsthantverkare. En föreläsning där jag presenterade mitt eget skapande. Tog upp aspekten att vara unik och om det går. Nyttan och onyttan med slöjd och hantverk. Slöjd idag samt inspiration inför en workshop där vi klippte i filt.

2011. Dockan Mark till Media Markt reklamen. Produktionsbolag BLA

2011-2012 Medverkade på utställningen Gör det själv, Skövde Stadsmuseum.

2011 Oktober. Workshopledare, Nåja, vad är väl hemslöjd. Det kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbart! Söderhamns bibliotek inbjuden av Föreningen Helsingeslöjd.

2011 Oktober-November. Jättebroderi på Restaurang AG i Stockholm. Efter skiss av Jockum Nordström. (2,4 m x 4,5 m) x 6m

Draperi 1

Draperi 1 + 2 + 3

Draperi 5 + 6, ”andra” sidan

Draperi 4 ”andra” sidan

2011 September. Utställning Konstiga torget, Var inte rädd – det är bara lite konst. Mitt bidrag ”Hambo – du kommer inte undan” består av ett fot-i-sättnings-schema för att dansa hambo, en massa knätofsar och hårgalåten strömmandes ur papperskorgar, under parkbänkar eller mitt i en plantering.

Här jobbar jag

2011 Mars. Jätteöra 100 x 60 cm. Produktionsbolag Molly & co, byrå KAN

2011 April. Androiddockor, byrå KAN

2011 Februari Stick & Virk på Zebradans. En föreställning där scenografin stickades och musiken skapades med virknålar och stickade grytlappar. Och där jag stickade och virkade utsmyckning.

Stickad och virkad utsmyckning

2010 mars-juni bland annat gjort kostym till pilotfilmen ”We are animals” och muskulatur och päls till älgen i Åsa-Nissefilmen ”Welkom to Knohult” tillsammans med verkstaden på Fido film.

”Djävulsälgen” i Åsa-Nisse

Bild från inspelningen av We are animals

2009 senhöst Arbetade jag med kostym till ”Meja i spökjägarnas sal”. Där Thomas Lundqvist skapat dockorna. Premiär februari 2010.

Möntret jag ritade till Mejas väska efter inspiration i seriealbumet Kick off av Yokaj studio

2009 December gjorde jag kläderna (+en del annan sömnad) till Tant Lyckra, Hemliga klubben SVT.  Med BLA som produktionsbolag.

2009 September-November gjorde jag kostym till Roman Paskas: ”Schoolboy play” eller ”There is no subject” Där Thomas Lundqvist skapat dockorna.

2009 Oktober klädde jag in en giraff i tigertyg till Patrik Arves verk ”Sal Vador von Arfe” vilket är en  parafras av verket ”The burning giraffe” från 1937. Den skulle visas i ett skyltfönster på Sturegallerian med anknytning till Dali-utställningen på Moderna museet.

Under våren 2009 påbörjade BLA sin egen produktion ”För alla åldrar”.  Där Petter Lennstrand ledde arbetet runt produktionen, allt från manus till färdig klippning. Denna gång fick alla i produktionen göra lite allt möjligt, så jag agerade statist, spelade statistdockor, debuterade som dansande spöke men främst sydde jag som vanligt dockorna ihop med Helena.

Denna docka, en kopia av vår gamla fotbollstränare finns med som statist i avsnittet om Sport

Från att jag började hos BLA december 2006 till våren 2009 pågick deras samarbete med Comhem där deras dockor medverkade i reklamen. Således gjorde jag under denna period kläder till de 25 centimeter höga dockorna.

Här familjen i 60-tals utstyrsel. Hon i Jackie Kennedy inspirerad dräkt, han i virkad slips i sytråd, lilltjejen i virkad kofta och killen i slipover.

Sommaren 2008 ägnade BLA Helena och jag åt Magnus Uggladockan som han använde till föreställningen ”Uggla, Rheborg, Ulveson” med undertiteln ”Välkommen till välfärdshelvetet”

Tatueringen tror jag inte den riktiga Magnus har den är i velour med texten ”MAMA”. Näsan satte Helena på första försöket.

Under våren 2008 fick BLA uppdraget att göra dockor till NRK:s docksatsning. Det blev fler dockor än någonsin. Och resulterade i programmet ”Kometkameraterne”. Helena ”Äwe” Bäckman stod denna gång för designen. Som vanligt satt jag mest och sydde så lurvet flög.

2007-2008 Skapade jag och Karin Öst utställningen Vad bor i Marmaskogen, som visades på Kvarnen i Söderhamn. Det började med att Karins 3:åring hade en massa ideer om de monster hon visste fanns i skogen. Vi intervjuade dagisbarn om hur de trodde monster såg ut och skapade utifrån det en utställning. Jag gjorde monsterdockor och masker och Karin målade och ritade ”läskiga” interiörer. Då utställningen främst vände sig till barn 2-9 år tyckte vi det var viktigt att barnen fick vara delaktiga, monsterdockorna fick man leka med och maskerna kunde man prova och skrämma sina föräldrar eller förskolepersonal med. Vi anordnade också sagoläsning i ”monstergrottan”. Utställningen och konceptet togs sedan vidare till bibliotek i Söderhamns kommun.

Under 2007 började arbetet med Hotell Kantarelldockorna, med Helena ”Äwe” Bäckman på BLA som konstnärlig ledare

Under december 2006 arbetade jag med dockorna till ”Animals on the hill”. Det var också mitt första projekt med BLA-Stockholm

Tuppen i Animals on the hill. En hare och en igelkott ingick också i ensemblen

Jobbade 2006 på Effektstudion med dockorna till produktionen ”Avenue Q

Drev 2004-2008 klädmärket Hot sissy tillsammans med min syster Karin Öst. Vi gjorde främst underkläder men också lite accessoarer. Karin ritade stordelen av mönstren, vi screentryckte och designade tillsammans och jag sydde.

Mönstret inspirerat av skansen hus, gårdar och djur

2005 April öppnade Folkkonst på Nordiska museet. En utställning formgiven av Wanja Djanaieff, vars atelje jag också arbetade i under uppbyggnaden. Nedan saker jag gjorde som hänger i utställningen inspirerade av gamla ting i utställningen.

Ringkrans under arbete. Inspirerad av gamla ringkransar vilka man hade på huvudet då man bar ved. Hårt lindade trasor, stoppades även med linblånor.

Väska i skinn med yllebroderi,bollfrans inspirerad av väskor från folk/bygdedräkt

2002-2004 Medverkade jag tillsammans med fyra andra konstnärer i vandringsutställningen Handikraftiarti . En utställning där vi utforskade vad som betraktas som slöjd respektive konst. I utställningens regi ingick arbete med mellanstadiebarn i workshops runt olika slöjdtekniker/föremål.

Jag i arbete med ett jättebroderi på juteväv

I min näverbikini

Kaosbroderi

Interiör från Bergsjö konsthall

Workshopsdeltagare på Ljusdalsbygdens museum

Interiör från Ljusdalsbygdens museum med alster från workshopsdeltagare

 

Annons

5 tankar på “Projekt och uppdrag

  1. Pingback: Ett återseende « Fröken Textil

  2. Underbart att du springer för Hemslöjden. Själv blev jag blev så inspirerad av din broderade springutstyrsel att jag begav mig ut på en springrunda (vilket borde hända oftare- så TACK!). Örat är ju bara för ga-a-alet! Klockradion likaså! Ambitiöst och vackert lapptäcke… Hur blev ditt jättebroderi på juteväv? (Kände igen alla eleverna från din workshop på Ljusdals museum!) Keep up the good work!

  3. Hej , hittade till din blogg när jag såg inslaget i rapport om löv , vill fråga dig om ett hantverk jag lärde mig som liten flicka i mitt hemland men hittar inte din mail adress , kan du Maila till mig så kan jag skicka bilder till dig

    Mvh Amel

    Ps gillar din Android docka 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s