Textil i de sydligare delarna av landet

Då man befinner sig i landets sydligare delar måste ju textilutbudet undersökas här. Vilket innebär att jag besökte broderiutställningen på Landskrona museum följt av ett besök i Lanskronas hemslöjdsbutik.

Förväntningarna på en broderiutställning i Skåne kan inte vara annat än höga. Här finns (bör finnas) ett enormt utbud av ”galna” folkliga yllebroderier och jag förväntade mig broderi i överdåd. Ack så besviken jag blev. Utställningen var liten och med mina ögon pover, texterna pretentiösa utan att vara informativa. Det enda som gav lite mersmak var uppritningen av gamla skånska åkdynor.

Det var dock intressant att äntligen få se Riitta Vainionpääs jättebroderi Då och nu vilket rönte stor uppmärksamhet då det var med på Liljevalchs vårsalong tidigare i år.

Efter broderibesvikelsen kändes det helt underbart att komma till Landskronas hemslöjd vilket låg i en fantastiskt fin lokal inne på Citadellet.

Där inne var både utställningsdelen och butiksdelen prukande och inspirerande. Mycket yllebroderi precis som det ska vara fint exponerat i en mycket vacker lokal.

Så om ni åker till Landskrona passa på att besöka hemslöjden den är väl värd ett besök och så här under sommaren har de även söndagsöppet.

Annons

1 tanke på “Textil i de sydligare delarna av landet

  1. Visst är butiken härlig, alla färger och hantverk, man kan inte bli annat än inspirerad. Och vad kul att du gillade utställningen på hemslöjden, jag kommer själv inte se den men jag har blivit lova bilder av Ann-Sofie i Festfolk och folklore som också var med i utställningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s