Om mig

När jag var liten brukade jag vakna av nålstick. Det var ingen sadistisk storasyster eller lillebror utan helt enkelt för att jag ägnade kvällarna åt att tjyvsy, under täcket i ficklampans sken. När jag var sex år skulle jag sticka en halsduk men det blev en tröja och på den vägen är det.

Jag är utbildad sömmerska, mönsterkonstruktör, hemslöjdskonsulent och textilvetare. Jag har också arbetat som textilexpert och som utställningskoordinator för Stilmedveten på Sveriges Konsumenter. I min expertroll har jag svarat på remisser, föreläst och vid flertalet tillfällen medverkat i media. Nu arbetar jag deltid som hemslöjdskonsulent med inriktning textil i Skånelän. Resen av tiden lägger jag på att förkovra mig inom textilhållbarhet och tar gärna uppdrag som föreläsare och konsult inom textila frågor. Se gärna under fliken uppdrag.

Kontakt: al@annalisapersson.se

Annons

3 tankar på “Om mig

 1. Hej.
  Såg bilden på den kinesiska haklappen och att du verkade förfärad över hakkorsen på den.
  Det är egentligen en mångtusenårig symbol som funnits i kulturer över hela världen men som från 1920-talet i västeuropa fått en negativ betydelse pga nazisterna. Men i framförallt asien har den en positiv betydelse, bla i Kina, Korea och Japan så är det symbolen som visar på en karta el skylt vart det finns ett buddhistiskt tempel. I Japan förekommer den som heraldiskt vapen i flera adelssläkter. Den används även som ett lyckotecken, symbol för solen och för en persisk gud och i Maya-kulturen har den använts som symbol för solens årliga lopp.
  Så att de finns på haklappen är inte något nazistiskt utan det visar att den broderade byggnaden är helig. Hoppas att denna info kunde vara till nytta för dig. 🙂
  (infon finns på wikipedia)

  Mvh Emma

  • Hej Emma
   Jag är inte förfärad över solkorsen. Jag är mycket väl medveten om att solkorset är en mångtusenårig symbol och att den finns på såväl byggnader, som textilier, som på bruksföremål. Skulle jag som historiker inte veta det skulle det vara direkt pinsamt. Och jag tror ingenstans att mönstret till broderiet är ritat i någon rasbiologisk anda.
   Likväl är symbolen idag mest förknippad med nazismen (här i västerlandet). Och således skulle jag aldrig sy om haklappen till en klänning till min dotter vilket var grundtanken när jag köpte broderiet. Jag får heller inte sätta upp den på väggen för min sambo. Vilket jag gjort i min ändå i min verkstad.

 2. Hej Fröken Textil !
  Det är svårt att hitta mönster till Twistsöm idag.Mitt första gjorde jag när jag var 14 år 1960. Min mamma hade en handarbetsaffär i Huskvarna och där såldes mycket sådana arbeten 1960-70 ´.¨Jag har många mönster och är du intresserad så maila till mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s