Håller bomullen sämre idag?

IMG_7624Det är inte ovanligt att jag hör uttalandet att bomullen håller sämre idag än förr. När förr nu börjar räknas, för 10, 20 eller 50 år sedan? Men jag måste faktiskt ge dem som uttalar sig så kategoriskt rätt. Bomull är generellt sämre idag än för låt oss säga 40 år sedan. 

Men varför är då bomullen idag av sämre kvalitet? Jo, det beror främst på spinningsmetoden. För att bomullen (eller någon annan textilfiber) ska kunna bli tråd så behöver den spinnas. Om du besökt Skansen, en hembygdsgård eller annat har du säkert sett en slända eller en spinnrock och det var så textilfibrer spanns fram till industrialiseringen började med utvecklingen av Spinning Jenny.
spinning-wheel-63007_1920
Efter Spinning Jenny utvecklades spinningmaskinerna och så kallad ringspinning var fram till 1970-talet det vanliga sättet att spinna bomull på. Men 1963 uppfanns rotorspinning, även kallad open-end-spinning. Och den typen av maskin har möjlighet att spinna kortare bomullsfibrer i en snabbare och mindre arbetsintensiv process. Mer av bomullen kan också tas om hand (än i ringspinning) och dessa faktorer gjorde att maskinen blev en stor succé. Och snabbt blev den vanligaste inom industrin.

Vi i textilsfären pratar gärna om fiberlängder. Alltså hur lång en fiber är när den spinns till en tråd. Och desto längre en fiber är desto högre kvalitet får slutprodukten. En lång fiber håller helt enkelt mycket bättre.

Av ekonomiska skäl är rotorspinning (open-end) idag det vanligaste sättet att spinna tråd av bomull. Men de kortare fibrerna gör att kvaliteten är sämre än på textil spunna innan rotorspinning tog över. Så därför är bomullsprodukter idag generellt av sämre kvalitet än för ungefär 40 år sedan.

Men är då alla nya bomullstextilier av dålig kvalitet? Nej, det finns fortfarande de som ringspinner och det är inte bara spinningen som avgör hur hög kvalitet det blir. Även vilken sorts bomull det är i grunden spelar roll. Det finns flera sorters bomull varav den vanligast förekommande idag är Gossypium hirsutum, kallas även Mexikansk bomull, ungefär 90 procent av all bomull som odlas i världen är av den sorten. Men tillexempel har den egyptiska bomullen* längre fibrer än den mexikanska, vilket gör att tyger av egyptisk bomull kan hålla längre.

Trådtätheten i ett vävt tyg eller hur tätt ett tyg är stickat spelar också in i hur lång livslängd en bomullsvara kan ha. Håll upp ett billigt lakan från valfritt jättevaruhus mot ljuset, så kommer du se att det är tunnvävt jämfört med lakan från 50-talet hittade på secondhand.

Så bomull är faktiskt sämre idag än förr – beroende på när vi anser är förr. Och att bomullsplagg och andra varor ofta är av så låg kvalitet spelar roll eftersom det gör att produkterna får kortare liv och många gånger inte duger på en second handmarknad.

* Egyptisk bomull är egentligen inte sprungen från Egypten utan från Nordamerika, som fram till 1861 var största exportör av den sortens bomull. Under amerikanska inbördeskriget (1861-65) tog Egypten över som största producent och därför benämns den än idag som egyptisk även om det mesta av bomullen som odlas i Egypten idag är av en annan inte lika långfibrig sort. Den långfibriga egyptiska bomullen utgör bara några få procent av världens bomullproduktion.

Lämna en kommentar