Slöjd vs programmering

Så nu ska jag försöka få ihop det, i alla fall lite.

Har ni missat Moderaternas käcka skolutspel om slöjd vs programmering? Om ni gjort det finns det att läsa om, titta på här och här.

Jag har haft programmering i skolan (inte fan blev jag programmerare av det). Vi skulle lära oss kod utantill, jag fattade aldrig vad jag skulle med kunskapen till. Jag lärde mig det utantill och knaprade in på proven (har en hjärna som kan lära sig astråkiga grejer). Vi hade ingen dator hemma så jag lärde mig också att vara rädd för datorer då läraren avslutade varje lektion med att skrika: ”VEM STÄNGDE INTE AV DATORN RÄTT!” (det var jag) Följaktligen trodde jag att datorn och hela rummet ungefär skulle sprängas om jag slog några grejer fel. Det tog många år innan jag använde mig av dator igen. Sedan har jag insett att datorn är rätt bra till grejer som att maila, bildredigera, skriva grejer och en massa annat.

Denna bittra erfarenhet av programmering gör inte att jag tror att kunskapen är helt onödig eller förkastlig på något vis. Jag tror nog att programmering kan vara både bra och roligt. Och jag har förstått att programmering inte är att lära sig konstiga koder  som en inte vet vad de betyder utantill, det har 8-åringen genom att göra grejer i Scratch visat. Vad jag också förstått är att programmering likt slöjd är en process. En behöver ha en plan och göra saker i olika steg för att nå det tänkta resultatet. Båda grejerna handlar om en kreativ process om än det ena kräver mer motorik och handaskicklighet. Bör då slöjd bytas mot programmering. Det tycker förstås inte jag, jag tror nämligen (trumvirvel) att skolan skulle bli bättre med fler kreativa ämnen och ser ingen konflikt mellan slöjd och programmering. Jag tror också att Moderaternas utspel handlar mer om att de tycker programmering låter lite nytt och hippt och att de tror att slöjd är gammal och mossigt.

Att ställa slöjd och programmering mot varandra känns så typiskt. Slöjden får så ofta oförtjänt kritik från skolpolitiskt håll. Ofta behandlas ämnet styvmoderligt och som att det skulle vara ett lekämne. I slöjden gör en saker, i andra ämnen lär en sig saker. Skulle bara vilja upplysa om att en lär sig en massa saker genom slöjd, framför allt enormt mycket matematik. Längd, mängd och volymbegreppen blir i slöjden begripliga. För att slöjda krävs det också en process och att förstå denna process. Lägga upp en plan, göra saker i ordning, fatta egna beslut, omforma ord/tankar till handling. Trumvirvel; som det är i riktiga livet, och även i arbetslivet.

I min idealvärld har vi inte olika ämnen i skolan, utan det är en plats där en lär sig saker som är bra att ha med sig ut i den ”riktiga” världen. En plats där matematik, svenska, slöjd, naturvetenskap, historia osv samverkar. Som hör och häpna det är i riktiga livet och i arbetslivet. För inte sjutton sitter en 40 minuter med ngt speciellt på jobbet för att chefen plötsligt ska rusa in och skrika: NU BYTER NI, nu blir det matematik! Som ett första steg skulle jag vilja se ett stort skaparämne, ett block som innefattar slöjd, bild, hemkunskap och programmering. Ett block som inte skulle vara undanskuffat utan upplyft, något och som ges mycket tid eftersom skapande innefattar ALLA ämnen. Exempelvis, tänk att få bygga dockor och miljöer till dockorna, skriva en historia och sedan animera och publicera historien. Fast det skulle väl vara för svårt att mäta.

Att Moderaterna gör ett utspel där de varken har koll på programmering eller slöjd förvånar föga, det konstiga tycker jag är journalistiken runt det hela. För var är frågan om varför just slöjd ska stryka på foten? Var är frågan om vad slöjdprocessen är? Var är frågan om hur de vet hur arbetsmarknaden kommer att se ut om 20-30 år? Var är frågan om kunskapen att sy i en knapp, veta hur en tvättar ett ylleplagg eller hur en drar i en skruv kommer att vara onödig? Personligen tror jag att de senare kunskaperna kommer att vara aktuella även om 20-30-100år, eller ska vi ha RUT-arbetare till allt sånt?

Det finns flera hål i huvudet grejer med utspelet. Där det tyngsta ändå är bristen på insikt i slöjdämnet och slöjdprocessen, programmering och programmeringsprocessen. Om jag ska vara ärlig tror jag att det egentligen handlar om att Moderaternas utbildningspolitiska talespersoner tror att programmering är lättare att mäta än slöjd (också vill de verka lite hippa). För mätbarhet verkar vara viktigt i dagens skola. Långt mycket viktigare än att ta med sig kunskaper ut i livet.

Och egentligen skulle jag kunna fortsätta i en uppsats till om varför slöjd är det viktigaste ämnet och varför skapande bör få mycket mer utrymme. Men jag har ett jobb att göra som jag inte hade haft om jag inte drabbats av slöjdjävulen, för det finns faktisk folk som jobbar med slöjd.

Annons

2 tankar på “Slöjd vs programmering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s