Blöjrumpa

Jag viker tygblöjor vid tid över. Vi (eller för att vara korrekt, jag) har tygblöjor till vår bäbis. Min sambo tycker det är för krångligt och äckligt? Han tycker också att hon blir väldigt stor och rund av tygisarna. Det blir hon. Det tycker jag är gulligt.

blöjrumpa

Jag vill ha tygisar av flera anledningar. Dels för att engångsblöjor bygger enorma sopberg. Miljöpåverkan är stor både vid tillverkning och avfallshantering. Ekonomiskt, det blir helt enkelt billigare med tygisar och de känns som att jag kan lägga min föräldrapenning på roligare saker än bajsuppsamlare och sophämtningsavgift. Fast främst vill jag inte att vår bäbis ska sitta i ett kemikalie-expriment 24h om dygnet. Engångsblöjor innehåller enorma mängder av spännande kemikalier och det är inte länge sedan hormonstörande ämnen upptäcktes i ett stort blöjmärke som börjar på P.

Sen är det så att barn som använder tygisar generellt sätt blir torra tidigare. För när de stora blöjmärkena kämpar för att blöjan skall vara så torr som möjligt blir faktiskt tygisar just blöta. Och det är ju som alla vet inte kul att vara blöt, då bättre att hålla sig. Och just i att barnen blir torra fortare ligger den allra största miljö- och pengavinsten. Men visst en får vara lite mer uppmärksam och byta oftare än om hon haft engångisar.

vikblöja

Vi har vikblöjor från Imse Vimse och det är det jag tycker fungerar bäst. Det blir visserligen de största blöjorna i alla fall på en så pass liten bäbis som vi har. Det tar också mest tid. Fast jag brukar passa på att vika när hon ligger och luftar på skötbordet. Vikblöjorna torkar dock snabbast. Kan användas längst, bara blöjbyxorna som behöver bli större. De tar mindre plats i tvätten och framför allt läcker de inte. Och tyvärr tycker jag inte allt-i-ett blöjan från Imse Vimse fungerar särskilt bra. Jag tycker inte den tål mycket kiss alls innan den börjar läcka. Sen torkar den väldigt långsamt, och så här på hösten utan torkskåp är snabbtorkande viktigt. Nu har jag dock sytt extra ilägg av en gammal frottehandduk och den enda gång hon haft det har det fungerade det bättre.

Fast jag är inte tygis-taliban, fast ibland önskar jag att jag vore. Bäbis har oftast engångs på natten och om vi ska iväg till något eländigt ställe på dan. Fast då försöker vi använda det stora märket som är svanenmärkt och jag känner mig sur över att Änglamark slutat med blöjor.

Om mina inlägg här på bloggen känns rörigare än vanligt så kanske, kanske det kan bero på att de skrivs någon gång mellan 2 och 5 på natten då jag ändå sitter uppe med en hungrig.

Annons

6 tankar på “Blöjrumpa

 1. Det är väl bra att du inte är tygistaliban. Tygisar ska vara roligt, annars orkar man inte hålla på att tvätta och fixa. Jag använde imses formsydda till min första och engångsblöjor till tvåan. Sen började jag sy själv till min tredje och de blev så fina! En formsydd blöja med stickad ullbyxa blir precis lika smidigt som engångsblöja, fast fräschare, och snyggare. Och så träffade jag en massa likasinnade på nätet som man kunde diskutera olika blöjmodeller och uppsugningsförmåga med. Jag har nog sytt över hundra … Det där nörderiet tar slut när barnet slutar med blöja, men det är roligt när det varar.

  Grattis till bebisen förresten! Den där kan inte vara gammal!

  • Tack, ja hon är inte så gammal 6 veckor idag. Imses formsydda är från 5 kg så vi får vänta ett tag till innan jag kan prova dem, fast det va ett bra tips! Och med tanke på hur mkt hon äter så kanske det inte tar så lång tid.

 2. TACK för det här inlägget! väntar första barnet och är så himla nyfiken på tygblöjor, att läsa om andras erfarenheter är guld värt. ska absolut prova tygisar.

 3. Härligt att det finns människor som tänker på miljön!
  Jag använde tygblöjor till mina barn som är födda på 90-talet, blöjbyxor sydde jag själv. De blev bättre i både storlek och passform än de köpta. Och alla mina (4) barn blev faktiskt torra tidigt, både på dagen och natten, så skönt!!

 4. Hej!
  Jag var i fredags på utställningen i färgfabriken och har hela helgen gått och tänkt på att det vore så kul att jobba med något sådant / liknande projekt. Blev så glad av mattorna- sådan energi. Jag är i grund och botten en ekonom och jag jobbar heltid med det. Jag är 41 år gammal, håller på med stickning och virkning på fritiden. Jag har enskild firma och säljer en del av mina saker på hantverksmarknader och via nätet. Jag har en ekonomi, teknik och design utbildning sedan några år tillbaks från Södertörnshögskola.

  NU har jag har läst din blogg bra länge och tänkt på att kontakta dig, då jag blir både glad av att läsa din blogg och får inspiration. Nu har jag läst att du har fått barn och förstår förstås att det kan vara svårt att hinna med det du vill. Min fråga var egentligen om du var intresserad av att träffas och se om det kan vara så att vi på något sätt kan hjälpa oss åt i något projekt. Min idé var att om du har något roligt på gång som du skulle vilja utföra så skulle jag kunna om inte förutom att vara med och kanske tillsammans utveckla idéer så kanske främst använda mina händer för det du vill göra. ( obs ; jag har inte din begåvning i att sy- brodera men besitter en envishet och en grym vilja att lära mig) Mina barn är nu 10 och 14 år och jag har hunnit jobba in på mig mitt jobb sen några år tillbaka så att jag har kraft och lust och ork att göra mer saker på fritiden.

  Usch det var lite läskigt att skriva detta, känns lite ”framfusigt” att jag tror att du skulle behöva någon som ”producerar” / eller kanske till och med påbörjar ett projekt tillsammans, utan att jag egentigen vet vem du är och du inte alls vet vem jag är. Hoppas trots allt att du skulle kunna tänka dig att höra av dig!?
  mvh Maria
  lillemor72@hotmail.com

 5. Hej! Fint att du använder tygblöjor tycker jag 🙂 Vi gjorde det till våra två födda -88 o -90, vikblöjor med hemstickade ullbyxor. Fungerade bra tycker jag. Sydde också extra ilägg av gamla frottéhanddukar. Använde patentstickade byxor på natten. sommaren -88 var varm och solig, dottern hade aldrig röd stjärt trots yllet 🙂 Lycka till i fortsättningen.
  Vänliga hälsningar Kicki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s