Mormorsmattan

mormormatta4I senast numret av Hemslöjd med temat Rötter finns beskrivning av min mormorsmatta. Jag ombads virka en matta av redaktionen tidigt på året. Det blev en mormorsrutor-matta. Tanken var att jag skulle virka ungefär till en dörrmatta (min egen tanke i alla fall). Det var dock så attans kul så att det blev många rutor.

mormorsmatta5Riktigt många.

mormorsmatta3Varje ruta är ca 25 cm så mattan blev stor.

Exakt beskrivning på hur jag gjorde finns i tidningen. Så här såg det dock ut när jag sydde ihop delarna:

mormorsmatta2 mormorsmatta,1Fyra och fyra sydde jag ihop dem för att sedan sätta ihop hela matta. Just nu ligger den nedpackad i en Ikea-påse i mitt arbetsrum. Den ska dock förgylla vår altan när vårvärmen, inte bara vårsolen gör sitt intåg.

Annons

5 tankar på “Mormorsmattan

  1. Det blev så fint. men jag och min kollega som är slöjdlärare, hon försökte virka dessa och blev inte riktigt nöjd, så jag undrar lite över traserna om det är jearsy eller vävt tyg? Är det något annat vi borde tänka på för ett bättre resultat. För mattan var verkligen bara så fin och det hade varit så roligt att kunna göra något liknande projekt med våra elever.

    • Jag har blandat trikå och vävda tyger. Dock inte så hårda vävda tyger som exempelvis jeans, tycker inte det blir bra och att det är för jobbigt att virka med. I mina mormorsrutor började jag också med 6 luftmaskor. Tillskillnad mot mormorsrutor i garn där jag brukar börja med 4 luftmaskor. Annars är det bra om man har koll på trasorna så att de är ung lika tjocka.
      Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s