Hur tänkte dom nu? Eller köp en get istället!

Det låter ju väldigt fint och behjärtansvärt. Att köpa en virkad nalle där stordelen av pengarna går till Barncancerfondens arbete. Nallen kostar 225 kr varav 150 kr går till Barncancerfonden.

Bilden från barncancerfonden.se

Fast vänta nu en sekund, om 150 kr går till barncancerfonden så finns det 75 kr kvar till moms, frakt, material, övriga omkostnader och ersättning till tillverkarna. Och om det nu momsas 25% (vet inte hur det funkar i den här typen av verksamhet) så återstår 40 kr till ersättning till tillverkarna + övriga omkostnader. 40 spänn, man behöver inte vara geni för att förstå att den som virkat nallen inte fått särskilt många kronor för jobbet. UNICEF är inte mycket bättre dom, där kan man köpa en virkad nalle eller ett näbbdjur för 265 kr, summan som går till UNICEFS-arbete framgår inte. Däremot att tillverkningslandet är Kina.

Alla som kan virka vet att det inte tar 15 minuter att tillverka något av dessa gosedjur. Vilket gör att jag är ytterst tveksam till att de som gjort dem fått vettigt betalt. Vore det inte på sin plats att vi betalade tillverkarna en rimlig lön? Så att de kan försörja sina barn, ge sina barn möjlighet att gå i skolan och på det sättet minska fattigdomen och orättvisorna i världen? Och OK jag vet att Barncancerfonden inte kämpar mot barnfattigdom men ändå.

Att Barncancerfonden och UNICEF behöver medel till sitt arbete ställer jag mig inte tvekande till, dessvärre sällar de sig här till låglönekedjornas konsekventa utnyttjande av billig arbetskraft.

Till jul: Köp en get istället, vettja!

Annons

5 tankar på “Hur tänkte dom nu? Eller köp en get istället!

  1. Ja, det önskar man ju att de höll sig för goda för… Känns ju som att en stor del av välgörenhetstanken faller annars, även om det som du skriver inte är deras huvudsakliga syfte att bekämpa t ex barnarbete.
    Skulle också tycka att det vore mycket intressant att ställa frågan direkt till dem.

  2. Jag har också funderat i dom banorna, men ännu inte gjort slag i saken att höra av mig till någon. Vad skönt att det finns fler som reagerar!

    Anna

  3. Tack för ditt tips om att köpa getter, det är roligt att se att vi fått många extra besökaretill vår webbshop pga ditt inlägg. Våra näringsprogram med kor, kycklingar och getter är en Gette succé;-) Förra året var det över 5000 getter som gavs bort via vår webbshop. Vänliga hälsningar! Anders Olsson, Barnmissionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s