Textilnörderi

Spelar ingen roll om det är nu eller för 7 år sedan. Tanken på att det är en ny handarbetsvåg är alltid aktuell. Alltså själva tanken. Att det just nu är inne att sticka, virka eller något annat. Att hemslöjden just nu står för något hippt. Och varje gång vill jag svälja det. Tanken på att det man älskar mest skulle omfamnas av en värld utanför den lilla instängda textil och hemslöjdsvärlden är tilltalande.

Och visst för tillfället är nörden ganska uppburen i mediakretsar, kanske för att mediavärlden nu består av folk som satt hemma och spelade rollspel på 90-talet. De har fått sin revansch så kanske, kanske kan vi textilnördar rida på den vågen och få lite välförtjänt uppmärksamhet.

Förra veckan var jag med på inspelning av ett riktigt nördprogram, TV-cirkeln. Ett program där man pratar om Game of thrones och analyserar varje avsnitt av serien.

Den ordinarie panelen

Jag satt där i egenskap av just textilnörd, vilket jag ju är. Mest fick jag prata medeltidadräkt vilket absolut inte är min favoritgren och jag har i perioder varit ganska allergisk mot lajvare. Jag hoppas verkligen att de inte klipper som att jag uttalar mig tvärsäkert om något när det gäller medeltidens klädedräkt, för det gör jag inte och med så få fynd går det inta att säga hur folk sett ut. Tänk själv att man om 2000 år hittar Lady Gagas garderob och efter det drar slutsatsen att alla såg ut så på 2000-talet. Ganska rolig tanke dock. Programmet kommer sändas i mitten av April.

Och kanske, kanske är det så att Hemslöjden inte bara firar 100år iår utan också så att slöjden kommer ta den plats som borde vara självklar inom kulturen.

Annons

3 tankar på “Textilnörderi

  1. Bra skrivet!

    Slöjden har alltid funnits och kommer förmodligen alltid att finnas kvar, på ett eller annat sätt. Sen kanske media skriver mer eller mindre om slöjd, det är ju en annan femma.

    Kul med TV-cirkeln, det måste du hojta till om när ditt program sänds.

    • Visst finns det bildmaterial. Vilka sömmar eller vilka tekniker eller vilken typ av underbyxor som använts är dock svårt att uttyda ur sådant material. Alla folklager skildras inte heller i samma utsträckning i bildmaterial. Testamenten och liknande är också bra material men exempelvis skillnaden mellan en kappa eller en mantel är svår att göra utifrån en skriftlig källa. Sedan är medeltiden en rätt lång period då klädedräkten skiftat och tidsperioden utspelade sig även i andra regioner än Europa, hur svårt vi än tycks ha att förstå att världen sträcker sig söder om Bredäng och norr om Uppsala. Det jag vill akta mig för är tvärsäkerhet. Sedan pratade vi fantasykläder och jag kan tycka att om man tillåter drakar och zombies då kan man också tillåta sig att sväva ut i kläderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s