Lite mera ull

Att det kallas isländsk tröja visste jag, att varenda islänning brukade dem hela tiden visste jag inte. Vart i hela landet man sig än vände hade män, som kvinnor, som barn, som gamla någon variant av isländsk tröja och jag ville inte vara sämre så jag köpte mig en.

Fick leta länge efter en variant som var tillräckligt smal och denna är också väldigt lång vilket jag gillade, ända ner på låret. Den inhandlades i Vik i Myrdala en ”stad” där det inte fanns så mycket förrutom yllefabriken vilken man kunde kolla in i via deras butik.

Ganska dålig bild men det var långfredag och inte ens stickmaskinerna jobbade då även om butiken var öppen.

Min tröja är handstickad och stickerskans namn stod på etiketten tror det var Einarsdottir någonting (tyvärr tog dom lappen när man betalade). De handstickade plaggen verkar vara en industri likt den hemslöjden hade under första delen av 1900-talet. Där man fick material, tillverkade efter givet mönster och levererade till butik.

Hyllmeter med handstickade isländska tröjor

Priset på de handstickade varorna var också nästan pinsamt låga i alla fall då jag vet hur lång tid saker tar att göra. Att ylleprodukter är skattefria vilket innebär att man fick kvitton som man sedan lämnade in på banken, eller handlade med på flygplatsen gjorde inte heller saken sämre. Att vi sedan hade så bråttom till vår gate att jag inte hann stå i kö för återbetalning utan på vinst och förlust stoppade dem i en låda och förhoppningsvis får pengarna insatta på mitt konto gör faktiskt mindre, det blir bara ytterligare ett plus för Island om det dimper in en slant.

1 tanke på “Lite mera ull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s