Tvistsöm

Nu är jag tillbaka från Island. Denna fantastiska ö med glaciärer, vulkaner, varma källor och ull överallt. Köpte en massa ylleprodukter vilka jag kommer redovisa för senare.

När jag var på en liten simpel turistshop vid Thingvellir (Tingvalla) inhandlade jag en yllebroderisats. Ty överallt bland vykort, lavastens magneter och gose-lunnefåglar fanns det också ylleprodukter.

Detta broderi skall genomföras i tvistsöm, vilket är en variant på korssöm där resultatet blir tjockare och sömmen ser som flätad ut.

Denna beskrivning medföljde och jag gillar den.

Tvistsöms broderiet visade sig vara väldigt bra att dra runt på då det inte tar stor plats och är attans kul. Jag har inte sytt bundet broderi på säkert 10 år och det är mycket roligare än jag minns det, metodiskt och lite monotont men ändå koncentrationskrävande i allt räknande.Tvistsöm har jag förövrigt aldrig provat på tidigare särskilt svårt var det dock inte även om jag tycker det kräver lite mer planering än vanlig korssöm.

Detta mönster är den sk Skaftafellsrosen från en mönsterbok av Jon Einarsson från 1700-talet. Och enligt min materialsats är det ett unikt isländskt mönster. Det här med unika mönster är jag dock rädd att säga för jag tycker att vart man än kommer i världen så lyckas det alltid dyka upp något man trodde var unikt för någon annan del. För tro det eller ej folk verkar ha inspirerat av varandra långt innan modern tid och internet och uppskattat samma typer av mönster såväl i mellanöstern som sydamerika som i nordnorge.

Fint är det i allafall och garnet isländskt yllegarn. Och jag vågade ta med det på flyget till skillnad mot stickningen som fick åka i bagaget.

Annons

3 tankar på “Tvistsöm

 1. Hej,

  Jag har dragit fram ett tvistsömsbroderi som jag började för länge sdan. Efter att ha studerat beskrivningen ovan skall jag försöka igen. Men jag har två frågor:

  1)Skall man brodera konturerna (ytterlinjerna) först över hela broderiet och sedan fylla in?

  2)Hur beslutar man sig sedan om man skall fylla in vågrätt eller lodrätt?

  Hoppas att någan kan hjälpa en nybörjare. Stort tack för hjälpen!

  Ulla

 2. Tack Annalisa för dina råd. Tycker om din systematiska metod. Skall studera flera tvistsöm alster jag har och säkert få grepp om det hela.

  Tack,

  Ulla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s