Kardborre om it-snubben själv får välja

Dagens ledare i Computer Sweden föreslår att man från högstadiet byter ut slöjden mot ett nytt it-ämne.

CS vill därför i all ödmjukhet föra fram ett gammalt kärt förslag:

Byt ut slöjd mot ett nytt it-ämne från och med högstadiet. Datorer, program och tjänster är lika viktiga under det tjugoförsta århundradet som sågen, svarven och symaskinen var under det tjugonde.

Visst, datorn kan i många avseenden jämföras med just symaskinen som gjorde ett ungefär lika snabbt och viktigt intåg i var mans hem under slutet av 1800-talet som datorn 100 år senare. Men att tro att slöjd representeras av sågen, svarven eller symaskinen är ungefär lika intelligent som tro att datorer handlar om att uppdatera status på facebook. Och att det är ett kärt förslag vettekatten.

Och för alla snubbar därute som inte förstått att slöjd handlar om processer och problemlösning vill jag bara tala om just så är fallet. I en tid där det tjatas om vikten av matematik bör man inse att slöjd är praktisk tillämpning av matematiska problem. Tycker nog att Computer Sweden skall fortsätta skriva om det dom kan dvs INTE slöjd.

Sen är det tyvärr så att jag sitter med fjärdeklassare som inte klarar av att knyta en vanlig knut även om de säkert dödat en massa i World of warcraft (vilket knappast är datorernas fel). Så slöjden behövs också av motoriska skäl absolut på högstadiet och säkert hela vägen tills man sitter på Computer Swedens redaktion.

it-dojjan

Annons

1 tanke på “Kardborre om it-snubben själv får välja

  1. Kan bara instämma i det du säger. Är en teoretisk sv/so-lärare på högstadiet som absolut ser mer nytta av slöjd för ungarna än ett separat it-ämne. Om ovan nämnda tidning tog och läste nya läroplanerna skulle de se att it kliver in rätt rejält i skolan utan att det är ett eget ämne. Dessutom är det ju inte precis så att skolan hitintills bojkottat it…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s