Utbildning ska löna sig?

Vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har lyckats uttala sig om att det bör finnas fler volontärer inom kulturen. Som om inte hela kulturvärlden redan består av människor med magisterexamina som jobbar om inte ideellt så i alla fall för en spottstyvel. Fria teatergrupper, musiker, dansare, barnkultur överallt bärs det upp av ideella insatser. Det finns ytterst få institutioner som använder sig av fasta anställningar till sina arbetare dessa institutioner tycker nu vår kulturminister skall ta in fler volontärer.

All respekt till dem (mig själv inkluderat) som jobbar utan lön för att sätta upp en dansföreställning för barn, en performance som handlar om köttbullar eller smyckar lycktstolpar fast man inte får. Det är ibland Ok att vi inte får betalt. Men ta inte ifrån oss de få jobb som finns med om inte skälig lön så i alla fall en lön. Att låtsas som att volontärarbete i en organisation med snäv budget inte skulle riskera riktiga jobb visar på hur högsta hönset det vill säga vår kulturminister saknar förståelse för kulturarbetares arbetssituation och lönebildning.

Vid förra sekelskiftet bars kulturen i mångt och mycket upp av borgarklassen, framförallt dess damer. De var försörjda av sina män och jobbade gärna ideellt för att stärka den nationalistiska och danande kulturen. Något att göra ville de nog också ha. Jippiehej tillbaks till det vi gå. Där de enda som kan sysselsätta sig med kulturella gärningar är de som har lyckan att vara ihop med någon som jobbar inom näringslivet och drar in kosing på det. För utbildning ska tydligen bara löna sig inom vissa sektorer.

Annons

4 tankar på “Utbildning ska löna sig?

  1. Hej!

    Ville bara säga att jag läser och uppskattar din blogg. Både att du lägger upp fina/roliga/inspirerande/kreativa saker, samt att du tar tag i och har en åsikt i frågor som exempelvis den ovan.

    Mvh Hedvig

  2. Ja det är en väldigt intressant motsägelse… Extra intressant när det är just kulturministern som så att säga tar till orda. :/

    Tack för din kommentar om mitt broderi förresten! Mest en kul grej att veta vad det egentligen är för något, även om det kanske inte spelar någon jättestor roll. 🙂

    Ha en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s