Heja hijab

Det var säkert mer än ett år sedan jag första gången såg verket Moder Svea skapat av Fuldesign, vilken nu finns på utställd på slöjssalongen på Arkitekturmuseum. Eller såg och såg jag tänkte överhuvudtaget inte på den, det var en bild på en folkdräkt. Inte mer med det.

Jag vet inte varför men jag började läsa kommentarerna på sidan och fattade ingenting.  I mina ögon var detta varken spännande, nyskapande eller upprörande. Jasså en slöja till en folkdräkt, ZZZZ ett huckle har ju i stort sett varenda folkdräkt hur ospännande kan det bli?

Bilden ovan är ett av Fuldesign designat omslag för Optimal Förlag till boken Svensk, svenskare… Ett reportage om Sverigedemokraterna.

 

Det jag uppfattade som totalt ospännande fick dock andra att gå i taket och läsarkommentarerna nådde inga gränser.

Bosse skriver: 22 februari 2009 kl 19:41
Så hemskt! Så fruktansvärt! Så osmakligt! Hur kan man vanära sitt land och sin kultur på detta sätt? Skäms och vet hut! (från fuldesigns egen sida)

I det ögonblicket insåg jag att verket var bra. Ja riktigt bra, inte ideén och utförandet i sig men reaktionerna det till min förvåning väckte är verkligen värda att fundera över.

Jag som verkar befinna mig i en annan verklighet än just ”verklighetens folk” tycker att det är ganska kul att jag som har vana att se folkdräkter och folkligt mode och kan en hel del om folkliga traditioner inte ens såg att skyltdockan bar en hijab och inte ett huckle. För i ärlighetens namn är det inte typ samma plagg.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s