En elefant balanserade på en liten spindeltråd

För exakt en vecka sedan lyssnade jag som vanligt på P 1 samtidigt som jag plockade ihop det sista till fjällsemestern och hörde då Tim Bowden intervjuad på vetenskapsradion. Han forskar i materialkemi på Uppsala universitet och talade om spindeltråd.

– Vi tittar ju redan idag på naturen när vi försöker tillverka nya material. Det som de här forskarna har gjort är att belysa hur biologiska material, funna i naturen, fungerar. Om vi då kan kopiera detta och placera det i våra nya material så skulle vi kunna utveckla helt nya material med helt nya egenskaper.

Spindeltrådar har fascinerat forskarvärlden (och textilvärlden) under lång tid även om forskarna mest talar om konstgjorda blodkärl och jag tänker på tunna starka spetsar.

Kanske kommer forskningen runt spindeltråden ge oss lika tunn tråd som de vävde med under faraonernas tid. Ty  den tunnaste lintråden i vävarna, 160 meter tråd per gram, finns inte att frambringa i vårt moderna industrisamhälle.

Tills det säljs spindeltråd på rulle får jag nöja mig med att daggdränkta mornar beundra nätens styrka och skönhet och fortsätta leta tunt virkgarn på loppis.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s