Hemslöjden får sin sedvanliga känga

Suck, som hemslöjdsförespråkare, hemslöjdsutövare och utbildad hemslöjdskonsulent (dock inte utövande) är man van att få sig en släng av sleven.

I Svenska dagbladets kulturdel, 3 mars kritiserar Jasenko Selimovic (FP) kultursamverkansutredningen Spela samman av Chris Heister. Hans främsta kritik riktar sig mot att det inte ställs kvalitetskrav på kulturen. För att få fram sin poäng använder han sig av ett billigt retoriskt knep där han räknar ord och jämför hur många gånger ordet hemslöjd återkommer i utredningen kontra kvalitet, kvalitet 17 och hemslöjd 73. Som att jämföra äpplen och päron. Teater förekommer för övrig över hundra gånger i utredningen och musik över åttio (missade de exakta siffrorna då jag satt och stickade samtidigt som jag läste). Han försöker helt enkelt göra sig billiga poäng, vara putslustig och på ren slentrian ger han sig på det han vet minst om och som i hans öron klingar töntigast, intet nytt där alltså. När det sedan kommer till begreppet kvalitet rekommenderar jag att läsa på om hemslöjdens historia så kanske insikt föds om hur lätt det är att trassla in sig i just sådana begrepp och rent av trilla omkull.

buss på!

I övrigt finns det mycket att önska av kulturutredningen. Och jag förstår remissinstansernas farhågor.

”I remissvaren på Kulturutredningens betänkande har det, bl.a. från vissa kommuner och från konstnärsorganisationerna, rests farhågor om att en ny fördelningsmodell skulle kunna innebära en ökad administrativ börda på främst landstingens och kommunernas kulturförvaltningar. Reformen skulle därmed riskera att bli kostnadsdrivande och inskränka de medel som går till direkt kulturverksamhet”

I vanlig ordning saknas det också insikt och förslag på hur man skall se på de enskilda näringsidkarna.

”Inte heller väntas förslagen direkt påverka små företagens villkor eller sysselsättningen”.

När ska man från politiskt håll inse att en stor del av alla kuturutövare oavsett kvalitet är enskilda näringsidkare som sliter arsle. Som måste var F-skattade för att få skådespelaruppdrag, för att få framföra ett musikstycke, för att få sälja knivar till den lokala butiken eller för den delen stentroll. Oavsett om det är bra eller dålig kultur som skapas av dessa näringsidkare måste villkoren särskilt sett ur ett kulturperspektiv förbättras. För utan dessa små F-skattade kulturutövare skulle det bli rätt fattigt i kultursverige.

Sedan ger utredningen uttryck för att Nämnden för hemslöjdsfrågor skall inkorporeras i någon annan nämnd och att det statliga stöd som går direkt till hemslöjdskonsulenterna skall upphöra, detta kan ge direkta konsekvenser för oss verksamma i eller vid sida av hemslöjden. Istället för att slåss för att det ska vara som det är kanske vi måste slåss för hur viktig hemslöjden är både som näring och hobby samt få människor att inte slentrianmässigt göra sig billiga poänger på vår bekostnad. För nörden är det nya heta och vi äro hemslöjdsnördar. Länge leve nörden!

För övrigt innehåller texten ordet kvalitet 6 gånger och hemslöjd 13 gånger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s