Virkboomen

Man har inom textilvärlden länge pratat om stickboomen och en sådan har det verkligen varit. Det kravallstickas, skrivs reportage i de stora dagstidningarna och mormors sockor uppskattas igen.

På nätet däremot är virkningen mycket större. En enkel sökning på google visar att både virkning och virka får  betydligt fler träffar än sticka och stickning. På nätet läggs det ut spaltmeter på beskrivningar av amigurumi. Och det finns väldigt många bra sidor, En kreativ liten blogg och Erica Laurell är egna favoriter.

Nu verkar virkboomen ha nått utanför nätet och mycket verkar faktiskt handla om den där OS-mössan. De virkkurser jag leder har plötsligt samma tryck som stickkursen alltid haft och kompisar som knappt vet att man virkar med en pinne och stickar med flera vill lära sig virka just OS-mössan.

Detta intresse för virkning som teknik glädjer mig och jag hoppas att det kan föra med sig en uppsving för den hånade spetsvirkningen. Ser framför mig hur kvinnor och män sitter med virknål nr 14 och virkar mellanspets till sina lakan.

Spetsvirkat armband, finns på Svensk Hemslöjd Sveavägen 44,Stockholm

Historiskt sett är virkningen annars en relativt ny teknik. Och generellt sett brukar det sägas att tekniken dyker upp ute i Europa under slutet av 1700-talet.  Även om Pia Sandgren i sin C-uppsats, Virkningens utveckling i Sverige fram till 1900-talet, talar om ett alster från slutet av 1600-talet (som jag inte sett själv och således inte kan verifiera).

En sak alla däremot bör veta om virkning oavsett om man vet hur en virknål ser ut eller inte är att det inte finns några virkmaskiner och att virkade alster således är handgjorda. Att tänka på då man köper virkade kuddfodral för 29:50 på IKEA.

4 tankar på “Virkboomen

  1. Vi har sålt din fina virkade brudkrona under veckan och böcker om amigurumi är beställda. Men det kan tilläggas att vi började sälja virknålar först under 2000 talet. Vår grundare var ju som bekant inte ett lika stort fan av virkning som vi är idag.

  2. Pingback: Kommer virkningen från Central Asien? « Fröken Textil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s